De BASstat draadloze communicerende thermostaten zorgen voor een moeiteloze integratie in BACnet/IP netwerken, maar de prestaties van de Wi-Fi router of het toegangspunt bepaalt hoeveel Wi-Fi clients, zoals de BASstat Wi-Fi thermostaat, er tegelijkertijd verbinding mee kunnen maken. Systeemintegrators moeten de Wi-Fi signaalsterkte meten om de mogelijkheden van BASstat volledig te benutten.

Het BAST-221C-BW2 draadloze thermostaatmodel is BACnet/IP verbonden via een draadloze verbinding met een nabijgelegen Wi-Fi router of het toegangspunt dat IEEE 802.11b/g/n ondersteunt. Het respectievelijke maximale bereik binnenshuis is 35 meter voor IEEE 802.11b, 40 meter voor IEEE 802.11g, en70 meter voor IEEE 802.11n, ervan uitgaande dat er geen aanzienlijke obstructies zijn tussen de Wi-Fi router en de thermostaten, wat het geval is in de meeste standaard gebouwen.

Sommige bouwmaterialen die zelden voorkomen in standaard gebouwen kunnen obstructies creëren die Wi-Fi radio’s verhinderen te communiceren, zoals dik gewapend beton (ten minste 200mm met of zonder metalen wapening), dikke blokken metselwerk en bakstenen muren en metalen obstructies zoals rekken of dichte metalen versterkingen. Echter, de meeste veel gebruikte materialen zoals standaard beton of bakstenen muren (100mm), timmerhout, multiplex, en glas vormen geen ernstige Wi-Fi-radio barrières waardoor Wi-Fi een handige keuze is voor veel installaties waar draadloze communicatie goed kan worden benut om het leggen van kabels te vermijden.

Gratis Wi-Fi signaalmeetprogramma’s zoals Vistumbler kunnen nuttig zijn om te zorgen voor een veerkrachtige Wi-Fi-verbinding tussen de thermostaat en de Wi-Fi router/toegangspunt. Dit gratis hulpmiddel kan op een laptop, PC of tablet worden geïnstalleerd. Sluit de laptop/tablet met Vistumbler aan op de Wi-Fi-router. Meet de signaalsterkte door de laptop weg te bewegen in de richting van waar de Wi-Fi draadloze thermostaat host zou worden geïnstalleerd en controleer de signaalsterkte grafiek in de tool. De tool zal scannen naar draadloze netwerken in de buurt en geeft een uitgebreid rapport met de naam, signaalsterkte, soort encryptie, MAC-adres, kanaal dat het netwerk gebruikt, fabrikant, en nog veel meer. Het zal ook het verkeer voor elk netwerk in kaart brengen.

Vistumbler Wi-Fi signaalmeetprogramma

Voorzichtigheid is geboden als dezelfde Wi-Fi-router wordt gebruikt voor IT-netwerken en internettoegang van bewoners van de zone. Een optie is het creëren van een VLAN om het IT-netwerk te isoleren van het OT-netwerk. Niet alle Wi-Fi-routers/toegangspunten ondersteunen echter VLAN. De Wi-Fi-router of het toegangspunt wordt gebruikt om het draadloze signaal van de thermostaat met BACnet/IP berichten te routeren naar bekabeld Ethernet en op effectieve wijze naar de supervisor van het gebouw.

In het onderstaande scenario wordt een Wi-Fi-router gebruikt om het draadloze signaal van verschillende BAST-221C-BW2 draadloze thermostaten om te leiden naar Ethernet met BACnet/IP berichten naar de BASview3 supervisor. De BASview3 is het gecentraliseerde toezichthoudende apparaat van het hele systeem dat met de thermostaten communiceert via het BACnet/IP protocol over een bekabelde Ethernetverbinding.

Application Guide BASstat

BASview3 is een stand-alone, embedded, web-based grafische interface voor gebouwautomatisering en procesautomatiseringssystemen. Het is toegankelijk via elke webbrowser – en biedt toezichthoudende functionaliteit voor elk BACnet/IP systeem. De BASview3 is eenvoudig te installeren en te gebruiken. Het gebruik van BASview3 met de BASstat draadloze communicerende thermostaten is de ideale oplossing voor kleine tot middelgrote gebouwen of processen die een eenvoudig te gebruiken grafische interface zonder licentievereisten nodig hebben.

De BASstat bestelt u eenvoudig via onze webshop.