Gateways gebruiken voor BACnet integratie

In de gebouwautomatiseringsbranche heeft een migratie plaatsgevonden van leverancier specifieke propriëtaire protocollen naar BACnet. Wat enorme voordelen en keuzes heeft opgeleverd voor gebouweigenaren en systeeminstallateurs, wat heeft geresulteerd in lagere eigendomskosten.

Volgens bacnet.org laat een marktonderzoek uit 2023 met de titel “Market Penetration of Communications Protocols 2018 – 2027” zien dat het wereldwijde marktaandeel van BACnet de afgelopen 10 jaar verder is toegenomen en nu wereldwijd op een tussentijdse 77% staat. Het onderzoek is uitgevoerd door BSRIA, een bekende leverancier van marktintelligentie op het gebied van HVAC en gebouwautomatisering. De vijfjaarlijkse vooruitzichten van het onderzoek voorspellen een voortdurende groei in het gebruik van BACnet met voortdurende verbeteringen aan de standaard.

Gateways gebruiken voor BACnet integratie

BACnet heeft het uniforme protocol en universele toegang voor niet alleen operatorwerkstations en algemene controllers, maar elke toepassing met toegevoegde waarde die de BACnet standaard volgt. Dit betekent niet alleen dat oudere, bedrijfseigen Building Automation Systems (BAS) in BACnet kunnen worden opgenomen, maar ook dat nieuwere, niet BACnet technologieën in dit gemeenschappelijke ecosysteem kunnen worden opgenomen.

Een gateway kan het ene protocol naar het andere vertalen en er zijn meerdere protocol-gateways beschikbaar voor integratie met BACnet. Modbus is een populair protocol dat van oudsher wordt gebruikt in de energie-industrie en dat zich goed leent voor BMS-integratie met behulp van een gateway. Modbus wordt vaak gebruikt voor ketelbesturing, frequentieregelaars en meetapplicaties, maar deze apparaten voldoen niet aan BACnet. De BASgatewayLX Modbus naar BACnet Gateway van Contemporary Controls ondersteunt tot 100 Modbus seriële apparaten, waarbij elk apparaat verschijnt als een individueel BACnet apparaat. De gateway heeft een 10/100 Mbps Modbus TCP en BACnet/IP Ethernetpoort en een opto-geïsoleerde Modbus EIA-485 seriële poort voor Modbus RTU of Modbus ASCII apparaten.

Koelmachines, energiemeters en variabele frequentieaandrijvingen zijn een belangrijk onderdeel van elke energieoptimalisatiestrategie in gebouwautomatisering. Steeds meer fabrikanten integreren BACnet voor deze apparaten, maar een Modbus naar BACnet gateway biedt een haalbaar alternatief. Warmtepompsystemen worden ook steeds populairder en kunnen in het GBS worden geïntegreerd met behulp van een VRF-naar-BACnet gateway.

Aangezien het BACnet protocol wereldwijd marktaandeel blijft winnen, wordt de mogelijkheid om niet BACnet apparaten naadloos te integreren in een BACnet netwerk steeds belangrijker. De BASgatewayLX maakt de inbedrijfstelling van Modbus apparaten snel en eenvoudig dankzij vooraf gebouwde apparaatprofielen en virtuele routing.

De virtuele routingfunctie in de BASgatewayLX zorgt ervoor dat elk aangesloten Modbus apparaat verschijnt als een individueel BACnet-compatibel apparaat. Voor elk Modbus-apparaat is een apparaatprofiel nodig en Contemporary Controls onderhoudt een bibliotheek met veelgebruikte apparaatprofielen die u kunt downloaden in de sectie Modbus Mapping Support Materials. Als het apparaatprofiel niet beschikbaar is, leveren we het op verzoek.

Ga voor meer informatie naar de productpagina van de BASgatewayLX.

Scroll naar boven