VTM verstuurt machine data veilig naar Office 365 (PowerBI)

Het Nederlandse bedrijf “VTM Quality Services” is sinds 1993 actief binnen de voedselverwerkende industrie en is gespecialiseerd in de pluimveesector. Wat VTM in feite aan haar klanten verkoopt is een complete productiedienst, inclusief de machines, de productielijnen en het gespecialiseerde personeel om het te bedienen en te onderhouden.

VTM Quality Services optimaliseert productiekosten met een een innovatieve IIoT oplossing op basis van mbEDGE

De exploitatiekosten van dergelijke productielijnen voor voedselverwerking zijn in hoge mate afhankelijk van de voorspelbaarheid van de aanvoerketen en de regelmaat van de flow. Wanneer er onverwachte vertragingen in de leveringen zijn, vallen de lijnen gewoon stil. Als er meer geleverd wordt dan de productie kan verwerken, kan het behoud van de voedselveiligheid en -hygiëne ertoe leiden dat een deel van de voorraad verloren gaat.

“Wat niet gemeten wordt, wordt niet beheerd”

VTM begrijpt dat ze om de bedrijfskosten te optimaliseren de belangrijkste prestatie indicatoren in elke productie-eenheid moeten monitoren. Alleen dan weten ze precies waar in de supply chain inspanningen gedaan moeten worden en hoe ze een steeds veranderende planning van leveringen kunnen proberen af te stemmen en bij te sturen. Dus hebben ze de hulp van hun systeemintegratie partner Schaap Engineering ingeroepen om een op maat gemaakte oplossing voor hen te ontwerpen.

De oplossing van Schaap Engineering, de “IOTGATE”, is een geïntegreerd modulair systeem dat snel kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van elke industrie en elk type productie. Om de IT beveiliging en OT integratie te maximaliseren, is het gebaseerd op MB connect line hardware (een mbNET router met een mbEDGE IoT upgrade) en het remote service portal mbCONNECT24, geleverd en ondersteunt door 4S industrie in Apeldoorn.

De mbNET router werkt door de mbEDGE als IoT gateway en is geïnstalleerd in de productielijn en krijgt productiegegevens van de PLC die de lijnactiviteiten coördineert. De gegevens worden vervolgens op het apparaat verwerkt om de te bewaken KPI waarden te genereren. Een kopie van de KPI waarden wordt vervolgens veilig gepusht naar een centrale SQL database, een onderdeel van de IOTGATE oplossing, bij VTM.

Integratie met Microsoft

Naast het verzamelen van gegevens verzorgt Schaap Engineering ook de analyse en presentatie van de gegevens. Om het wiel niet opnieuw uit te willen vinden is er technisch voor gekozen om gebruik te maken van bestaande Microsoft tools Power BI. Hierdoor is het maken van dashboards voor de gebruikersinterface sterk vereenvoudigd en maakt de oplossing gebruik van de krachtige data-analyse tools die in de ontwerpomgeving beschikbaar zijn gesteld.

Succes Story VTM Quality Services IIoT data 1

Het heeft ook de distributie van het eindproduct vereenvoudigd (de Power BI “runtime” apps die VTM medewerkers nu kunnen downloaden en openen op hun smartphones) en de controle van de toegangsrechten van de gebruikers. Het heeft de ontwikkelingstijd aanzienlijk verkort en maakt de projectkosten zeer betaalbaar voor zo’n uitstekend resultaat.

Technisch gezien voeden de Power BI apps, gegenereerd door Schaap Engineering, live data voor weergave op hun dashboards, direct vanuit de KPI variabelen van de mbNET bij de productielijn, terwijl de historische gegevens afkomstig zijn uit de centrale SQL database opslag bij VTM.

Het lokale operationele personeel in de fabriek kan nu op elk moment en overal de status en prestaties van de productielijnen controleren. Ze kunnen anticiperen op toekomstige beschikbaarheid of verzadiging van hun lijnen en actie ondernemen om de toeleveringsketen daarop af te stemmen. Een bijkomend voordeel is dat productmanagers van VTM nu echte productiegegevens tot hun beschikking hebben, die ze kunnen gebruiken voor benchmarking en om fixes, optimalisaties en nieuwe functies te valideren.

Een open systeem dat gebruik maakt van gemeenschappelijke technologieën

Succes Story VTM Quality Services IIoT data 2

“Een van de opmerkelijke dingen hier”, zegt Jorik Schaap, die heeft bijgedragen aan de datapresentatie en het distributiegedeelte van het project, ” is omdat MB connect line gemeenschappelijke technologieën gebruikt, de producten open zijn en gemakkelijk te interfacen. Dit heeft ons veel geholpen bij het ontwerp van de oplossing en heeft de implementatie ervan versneld. Het stelt ons in staat om het modulair te houden, zodat we het gemakkelijk kunnen aanpassen aan andere contexten en use cases.”

Bovendien is ondersteuning en onderhoud op afstand (remote access) een natuurlijk onderdeel van de oplossing, waarbij ofwel gebruik wordt gemaakt van de openbare dienst voor toegang op afstand van mbCONNECT24 of, zoals sommige klanten verkiezen, van de privéversie ervan, mymbCONNECT24, voor nog meer onafhankelijkheid en autonomie. Dit is niet alleen een voordeel voor Schaap Engineering, voor het onderhoud van de industriële IoT toepassing op de routers, het wordt ook gebruikt door technisch ondersteunend personeel om de firmware van de routers bij te werken en hun beveiliging up-to-date te houden of om de machines op de productielijn te onderhouden, aangezien mbNET en mbNET.rokey zeer nuttige beveiligingsfuncties bieden en lokaal personeel de toegang op afstand tot de productielijn fysiek laat controleren. De geïntegreerde functies voor gebruikerstoegangscontrole van mbCONNECT24 maken dit tot een zeer krachtig hulpmiddel.

Schaap Engineering

Het Nederlandse bedrijf Schaap Engineering BV, gevestigd in Bunschoten-Spakenburg, ongeveer 20 km ten noorden van Utrecht, opereert sinds 1996 en is gespecialiseerd in Siemens gebaseerde procestechniek, meet- en regeltechniek, het programmeren van machines en het visualiseren van procesgegevens. In nauwe samenwerking met haar klanten levert Schaap Engineering oplossingen op maat. Typische projecten zijn de automatisering van energiecentrales en afvalverwerkingsinstallaties, maar ook de ontwikkeling van maatwerksoftware voor industriële machines, zoals lasrobots en andere productielijnen.

De kernactiviteiten van Schaap Engineering zijn gericht op projecten waarbij maatwerkoplossingen worden ontwikkeld, waarbij efficiency en consistentie centraal staan. Het is dan ook heel vanzelfsprekend dat het bedrijf zich heeft uitgebreid richting IoT en een aanzienlijke expertise heeft opgebouwd met het in de cloud brengen van procesgegevens en het bieden van de mogelijkheid aan hun klanten om realtime analyses van productiedata te bekijken, zelfs op hun smartphones.

Met meer dan 25 jaar ervaring in het bedienen van diverse industrieën, is Schaap Engineering B.V. zowel een betrouwbare als een deskundige partner voor het creëren van op maat gemaakte IoT oplossingen.

Voor vragen over Schaap Engineering of de IOTGATE software kunt u direct contact opnemen met het bedrijf op

VTM Quality Services

VTM Quality Services Holland B.V. is sinds 1993 binnen in de Food sector actief als pluimveeverwerkend productiebedrijf. De kernactiviteit is het zo efficiënt mogelijk fileren van kip op locatie bij onze klanten. Door deze professionele dienstverlening neemt VTM haar afnemers zorg uit handen en dit levert een grote kostenbesparing op.

Bij dit snelgroeiende en multiculturele bedrijf leiden respect, openheid en heldere communicatie tot een plezierige werksfeer. Medewerkers komen uit 14 verschillende landen en de onderlinge sfeer is prima. Dit is te merken aan een informele, no-nonsense manier van werken en korte lijnen op de werkvloer.

De leidinggevenden zijn zelf ook hun carrière bij VTM in het productieproces gestart. Zij begeleiden en ondersteunen het team dat ze aansturen bij het zo goed en zo veilig mogelijk werken. 

Scroll naar boven