Gemeente Amsterdam standaardiseert op mbNET voor beheer op afstand van haar gebouwen

In onze industrie vinden we soms machines die al tien, twintig, soms dertig jaar of langer werken. Maar als we het over gebouwen in een stad hebben, zitten we op een heel andere schaal. Wat is een decennium of twee als gebouwen eeuwenoud kunnen zijn?

Natuurlijk zijn tegenwoordig de meeste gebouwen, of ze nu oud of nieuw zijn, uitgerust met moderne HVAC systemen en de eigenaars van gebouwen houden die kosten graag onder controle. Het is daarom erg handig om ze vanuit één centrale plaats te kunnen beheren en dit is waar het een paar jaar geleden allemaal begon.

Tussen de gebouwen in de stad Amsterdam kom je een verscheidenheid aan HVAC systemen tegen van bedrijven zoals Priva, Siemens of Schneider Electric. Sommige waren uitgerust met toegangsmogelijkheden op afstand, andere niet en het was moeilijk om bij te houden welk systeem voor welk gebouw moest worden gebruikt.

De gemeente Amsterdam was op zoek naar een oplossing om het remote beheer van haar gebouwen te standaardiseren op een manier die zowel compatibel is met haar IT beveiligingseisen als eenvoudig te installeren en te bedienen door niet IT specialisten. Het was deze ingewikkelde opdracht die O.p.m. bv op zich nam.

O.p.m. bv is gespecialiseerd in de levering van HVAC managementsystemen en is actief in het middensegment van de markt. Zij leveren wereldwijd aan fabrieken, kantoren en controlekamers. Zij zetten hun competenties in met flexibiliteit en snelle reactie en creëren op maat gemaakte oplossingen voor elk van hun klanten.

Toen O.p.m.bv de MB connect line oplossing voor het eerst introduceerde bij de Gemeente Amsterdam, doorliep het een reeks van goedkeuringsrondes met genomineerde IT specialisten en met de mensen die uiteindelijk verantwoordelijk zouden zijn voor het onderhoud ervan. Het is namelijk zelden de eigenaar van de gebouwen die voor het onderhoud zorgt, vaker wordt dit uitbesteed aan een derde partij en delegeert de gebouweigenaar de toegangsrechten aan de betreffende leverancier. Dit leidt er steevast toe dat heel wat mensen toegang hebben en dat heel wat installaties moeten worden beheerd. Een nachtmerrie om te organiseren en de veiligheid en integriteit van het hele systeem te bewaren.

O.P.M. Marco-Frank
Marco Frank, eigenaar van O.P.M. bv
© O.P.M. bv regel- en besturingstechniek

Na de IT evaluatie en de veiligheidspenetratietests met succes te hebben doorstaan, keurde het managementteam van het gebouw de oplossing goed op basis van de algemene veelzijdigheid en de flexibiliteit van de toegangscontrole voor gebruikers.

Vandaag wordt de MB oplossing in alle gebouwen toegepast, zowel oude als nieuwe en dezelfde hardware bedient zelfs USB controllers & legacy seriële poorten. Elke controller kan een alarmmelding geven, via een directe ingang aan boord van de router die automatisch de aandacht van de operator vraagt.

De toegang van externe leveranciers wordt nu veel beter beheerd door de ingebouwde toegangscontrole voor gebruikers, waarbij gebruikers alleen toegang hebben tot de noodzakelijke componenten via een “hop service”, waarbij alleen toetsenbord- en muisgebeurtenissen worden doorgegeven aan de website van de component of de VNC server. Gebruikers kunnen communiceren met de component zonder echt toegang te hebben tot het netwerk van de site. Toegang tot het netwerk wordt alleen gegeven aan specifieke gebruikers, waar en wanneer zij het nodig hebben.

Een goed beheerd gebouw is een gebouw waar het eenvoudig wordt om energiebesparingen te realiseren“, aldus Marco Frank, eigenaar van O.p.m. bv regel- en besturingstechniek, “Deze maatwerkoplossing is juist nu, in deze tijd van pandemie en opsluiting, erg handig omdat je alle systemen, ook legacy installaties, kunt aansturen en correcties & optimalisaties kunt doorvoeren, afhankelijk van de actuele bezetting en dat allemaal vanuit je thuiskantoor. Je bespaart energie terwijl je de veiligheid van het personeel en de beveiliging van het gebouw behoudt.

O.p.m. bv regel- en besturingstechniek

Pand O.p.m bv regel- en besturingstechniek
Kantoor en werkplaats
© O.P.M. bv regel- en besturingstechniek

O.p.m bv regel- en besturingstechniek, gevestigd te Haarlem, is een gespecialiseerd bedrijf in de meet- en regeltechniek. Het bedrijf is de partner bij het realiseren van projecten op het gebied van regeltechniek en gebouwbeheer. Of het nu gaat om het totale traject, om advies, om begeleiding of om de uitvoer van een specifiek deel van een project.

O.p.m. bv kan uw projecten verzorgen vanaf het ontwerp tot en met de selectie en levering van de veldapparatuur, inclusief het programmeren van de regelapparatuur en de bekabeling van de kast, conform de geldende normen en voorschriften.

Scroll naar boven