Netwerkoperators in Europa kondigen al jaren aan dat ze niet langer 3G netwerken en de bijbehorende frequenties zullen exploiteren. De radiomasten en frequenties die beschikbaar komen, moeten worden gebruikt voor een uitbreiding van 4G (LTE) en 5G technologie.

Helaas is het niet mogelijk om wereldwijd geldende uitspraken te doen over de beschikbaarheid van 3G netwerken in termen van continenten, regio’s en landen. In de meeste gevallen zijn de status en de plannen om 3G netwerken binnen een land uit te schakelen ook afhankelijk van de netwerkexploitant.

In de volgende opmerkingen hebben we het daarom uitsluitend over de Nederlandse markt. Lange tijd werd een uitschakeling aangekondigd zonder specifieke datum. Maar inmiddels geeft KPN aan per 31 december 2021 te stoppen met het 3G netwerk en Vodafone is al sinds 4 februari 2020 bezig met het stopzetten van hun 3G netwerk.

Apparaten met ingebouwde 3G modemtechnologie zullen terugkeren naar de tragere 2G standaard. Dit heeft gevolgen voor miljoenen toestellen. Naast oudere mobiele telefoons gaat het ook om internetsticks, IoT apparaten, voertuigcommunicatie en zelfs routers voor onderhoud op afstand. Bovendien moet er een zeer goede signaalkwaliteit zijn. Dit betekent dat er slechts een kleine kans is dat er onder bepaalde, zeker ideale, omstandigheden nog onderhoud op afstand kan worden uitgevoerd met bestaande apparaten.

Maar wat als dit niet meer mogelijk is door slechte signaalsterktes of hogere eisen aan de datatransmissie? Wij laten u in dit geval niet alleen. Sinds 2013 biedt MB Connect Line routers voor toegang op afstand ook met LTE technologie aan. Apparaten met 3G technologie hebben wij in 2020 al uit ons assortiment geschrapt en richten ons daarmee volledig op toekomstbestendige mobiele technologieën.

Permanente of on demand connectiviteit is uiterst belangrijk voor een goed functionerende remote access infrastructuur bij machinebouwers en installateurs, maar ook voor hun klanten. Informeer dan bij ons naar de mogelijkheden.