De Building Automation industrie (gebouwautomatisering) verwacht connectiviteit via een verscheidenheid aan BACnet netwerken – IP, Twisted-Pair en Ethernet. Een BACnet router biedt deze mogelijkheid met ondersteuning voor BACnet/IP, BACnet MS/TP en BACnet Ethernet.

De ASHRAE 135 norm definieert een netwerklaag waarmee meerdere BACnet netwerken berichten kunnen verzenden en ontvangen via één BACnet internetwerk. Zonder zich zorgen te hoeven maken over verschillende datalinks. Maar een BACnet internetwerk verschilt van meerdere IP netwerken die door subnetten worden gedefinieerd.

Een IP router verbindt deze subnetnetwerken met elkaar, terwijl twee BACnet/IP netwerken met elkaar kunnen worden verbonden met behulp van een BACnet router. Voor de installatie moeten zowel de IP router als de BACnet routers op de juiste wijze worden geconfigureerd. Deze configuratie over subnetten heen geldt evenzeer voor toegang tot externe sites via het internet.

De meeste IP routers zullen geen broadcastberichten doorgeven die cruciaal zijn voor de werking van BACnet. De oplossing is om BACnet/IP Broadcast Management Device (BBMD) functionaliteit in het BACnet internetwerk op te nemen.

Schema gebruik BASrouters en IP routers om te communiceren tussen subnetten

Het BBMD concept vereist dat een broadcastbericht dat afkomstig is van één subnet wordt ingekapseld in een gericht bericht en naar alle subnetten op afstand wordt gezonden. Aangezien deze gerichte berichten door IP routers zullen gaan. Zodra de ingekapselde berichten op de subnetten op afstand zijn ontvangen, zal een BBMD apparaat het bericht decoderen en het op zijn lokale subnet opnieuw verzenden als een broadcastbericht.

Lees meer in het applicatievoorbeeld. Meer informatie over de BASrouters en IP routers is te vinden op deze pagina.