Voel hoe zeesterren zich aan uw hand vastklampen – grote aquaria zoals die in het Baltic Sea Information Centre (OIC), in verschillende dierentuinen of op de “Sealife” locaties vermaken bezoekers van alle leeftijden. Ze bieden spannende inzichten in de ecosystemen van verschillende onderwaterwerelden. Waarschijnlijk zijn veel bezoekers zich niet eens bewust van de technische inspanningen achter de aquariumvoorzieningen, veertien kubieke meter water wordt per uur gecirculeerd.
Dit komt overeen met veertien ton water of ongeveer 120 gevulde badkuipen. De uitdaging hier is om waterwaarden zoals zoutgehalte, temperatuur en zuurstofgehalte in de waterkringloop effectief te bewaken en te controleren. Voor de besturing, regeling en aandrijftechniek worden alleen industriële componenten gebruikt.
Wanneer u de aquariumsystemen vergelijkt met een machine of een productielijn in de industrie, is er een doorslaggevend verschil: “Als een productielijn uitvalt, is dat zeker vervelend en gaat dat gepaard met kosten. Als daarentegen het besturingssysteem van een aquarium uitvalt, worden levende wezens onmiddellijk bedreigd”, legt Franz-Josef Vennewald, eigenaar en directeur van VewaTech, uit en gaat verder: “Wij kunnen ons geen stilstand veroorloven en daarom zijn al onze, in heel Europa, geïnstalleerde installaties uitgerust met remote access. VewaTech uit Hamm in Westfalen levert al meer dan 25 jaar kant-en-klare aquariumsystemen, van de planning en productie van de systeemcomponenten tot en met de inbedrijfstelling en het onderhoud gedurende de hele levenscyclus – inclusief complexe systeemtechniek op het hoogste technische niveau.
De besturingstechniek van de aquariumtechniek is zo ontworpen dat alle functies op afstand kunnen worden bediend. In geval van nood kunnen de pompen bijvoorbeeld handmatig worden in- en uitgeschakeld met remote access als het besturingssysteem ter plaatse uitvalt. Voor de remote access vertrouwt VewaTech op de industriële routers mbNET van MB connect line: “Zonder remote access bieden we vandaag de dag geen enkel systeem aan. Meestal krijgen we netwerktoegang. Maar dankzij de veelvuldige aansluitmogelijkheden van de mbNET routers kunnen we ook met een analoge verbinding of 3G/4G modem overweg”, vervolgt Franz-Josef Vennewald.
Data logging en alarmeringen
De aquariumsystemen zijn grotendeels geautomatiseerd. Er is geen voorziening voor lokaal personeel om in te grijpen in het controlesysteem. Een alarm feedbacksysteem zorgt voor operationele veiligheid door middel van optische en akoestische signalen en gegevensoverdracht naar het controlesysteem van het gebouw. “Dit betekent dat wij altijd alle relevante gegevens en meetwaarden in beeld hebben en lang voordat er een storing optreedt kunnen ingrijpen”, legt Franz-Josef Vennewald uit. De basis hiervoor is het remote service portaal mbCONNECT24. Hier worden de gegevens, de waterwaarden en de handelingen van de operator continu geregistreerd. Als een grenswaarde wordt overschreden, wordt er direct een alarm verstuurd per SMS of e-mail. Dankzij de gegevenshistorie is het mogelijk om op elk moment na te gaan hoe een kritieke toestand zich heeft voorgedaan.
Dankzij mbCONNECT24 hebben bezoekers ook zelf toegang tot geselecteerde actuele gegevens via het internet. In het Ostsee-Info-Center kunnen bezoekers bijvoorbeeld de actuele temperatuur en het zoutgehalte (zoutgehalte) van de Oostzee in Eckernförde opvragen zonder een voet buiten de voordeur te zetten.
Links:
MB sales partner H-I Elektronik
www.h-i-elektronik.de
VewaTech
www.vewatech.de